18 Kasım 2010 Perşembe

DUALARIN GÜCÜ

Kuran'in bircok ayetinde dua edenin duasina cevap verildigi yaziyor.
Yalniz, bugun okudugum ilginc bir yazi var ve bu yazi The American Heart Journal'da yayinlanmis bir yazi. Ve elde bulunan istatiksel kanilar da bu yaziyi dogruluyor.

Yazida diyor ki: Yeni kalp ameliyati olmus bir hastaya dua edilmis veya edilmemis bir etkisi yok. Ancak, hastanin kendisi icin dua edilisinin dusuncesi hasta uzerinde etkili oluyor: Onun icin dua ediliyor olmasi dusuncesi hastada tibbi komplikasyonlari artiriyor, hem de hatiri sayilir derecede.

Uzun zamandir beklenen tibbi bir arastirmanin sonuclari, dualarin olasi gucune limon suyu sıkmıs gibi gozukuyor. Uc manastirin rahip ve rahibelerinin kendileri icin dua ettigini bilen %18 hastanin postoperatif komplikasyonlara (kalp enfarktusu, kalp sektesi) maruz kaldigini, bu rahip ve rahibelerin kendisi icin dua ettigini
bilmeyen hastalarin ise komplikasyonlara maruz kalma yuzdesinin 13 oldugu belirtiliyor. En fazla postoperatif komplikasyonlar kendileri icin dua edenlerin oldugunu bilen hastalardan olusuyor. Diger tarafta kendileri icin birisinin dua ettigini bilen hastalarin % 59'unda komplikasyonlar meydana geliyor, kendileri icin bir kisinin dua ettigini bilmeyen hastalarda bu yuzde sayisi 51.

Bu arastirma 10 sene boyunca suruyor ve 1802 hasta olmak sartiyla 6 klinikte incelemeler yapiliyor ve kendi cinsinde yapilan en duzgun arastirma olarak goruluyor. Sonuclar en cok hristiyan dua etme destekcilerini/taniticilarini rahatsiz ediyor ve inceleme Dr. Herbert Benson baskanligi altinda yurutuluyor olup, sonuclar en cok bu doktoru vuruyor, zira bu doktor Boston'da bulunan Mind/Body Institute'nin baskani ve "şefaatçi dua"nin hastayi koruyuculuguna inananlardan biri. Benson daha once de kendi dindar teorisini dogaclama yoluyla incelemis olup sonradan boyle bir bilimsel arastirmayi kabul etmis bulunuyor. Bir bilim insani olarak tanriya kufreder sonuclari kabul etmis olmasina ragmen, bu arastirmanin dua arastirmasinda soylenecek son soz olmadigini da sozlerine ekliyor.

Evet, sizler ne dusunuyorsunuz dua hakkinda. Dualar kabul goruyor mu? Goruyorsa neden goruyor. Gormuyorsa acaba kalpten inanarak dua mi etmiyoruz. Ve hakikaten dualar kabul gormus olsaydi dunyada bu kadar kotuluk olurmuydu. Dusunsenize, Hitler doneminde mesela, bu adami dualari ile menetmek isteyen
milyonlarca insan vardi herhalde. Ama bu insanlarin dualari neden duyulmadi? Neden Hitler gene de yapacagini yapti ve onca insanin canina kiydi. Dualarin gucu neden yari yolda birakti insanlari. O zaman edilen dualar kabul gormus olsaydi onca milyon insan oldurulemezdi. Simdi de dua edebiliriz. Allah'im su buzullari eritme, ozon tabakasini basimizdan eksik etme, iklimleri normale donustur, Bush'u bas belasi olmaktan menet. Ne bileyim edilecek daha bir suru dua var. En iyisi biz hemencecik baslayalim, belki duyan ve kabul eden olur!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder